Roland Garros

Stadion Rolan Garos, kompleks na kojem se igra drugi Gren slem turnir sezone, nalazi se nedaleko od Bulonjske šume u Parizu.

Izgrađen je 1928. godine, kada je Francuska prvi put branila titulu u Dejvis kupu, a ime je dobila po legendarnom avijatičaru iz I svetskog rata Rolanu Garosu. Otvoreno prvenstvo Francuske prvi put je održano 1891. godine na terenima Teniskog kluba Pariz, a do 1928. godine je više puta menjalo lokacije. Prelomni trenutak za selidbu na kompleks kakav danas poznajemo došao je kada su francuski teniseri osvojili prestižno takmičenje, pa je odlučeno da je ’Musketarima’ potreban novi stadion.  Sadašnji kompleks Rolan Garos broji 20 terena prekrivenih crvenom šljakom, među kojima se izdvajaju velelepni “Filip Šatrije” i “Suzan Lenglen”. Nijedan teren nije prekriven, a za sada nema planova da dođe do promene po tom pitanju, pošto je u Parizu krajem maja i početkom juna obično lepo vreme. Pored terena, tu je i veliki multimedijalni muzej istorije tenisa “Teniseum”.

Filip Šatrije – kapacitet 14.840 mesta Od prvog dana, “Filip Šatrije” je bio centar celog kompleksa, ali je svoje sadašnje ime dobio tek 2001. godine po legendarnom predsedniku Francuske teniske federacije, koji je preminuo godinu dana ranije. Šatrije je bio najzaslužniji što se tenis vratio u program Olimpijskih igara 1988. godine, a na taj način mu je odata počast. Do 2001. godine je taj teren imao veoma jednostavno ime – Centralni teren, ali posebne tribine, koje su dobile imena po ‘Četvorici musketara’ – Žaku Brunjonu, Žanu Borotru, Anriju Kušeu i Reneu Lakostu. Njima je pripala ta čast zbog dominacije svetskim tenisom tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Po njima je ime dobio i trofej koji dobijaju pobednici u muškom singlu – Kup musketara. 

Suzan Lenglen – kapacitet 10.068 mesta Drugi po veličini teren na stadionu “Rolan Garos” nosi ime po legendarnoj francuskoj teniserki, a izgrađen je 1994. godine. Prvobitno je nazvan “Teren A”, da bi vrlo brzo bio preimenovan da bi se odala počast teniserki koja je šest puta osvajala Vimbldon, dva puta Rolan Garos i jedno olimpijsko zlato. Pored toga što teren nosi ime po njoj, isti slučaj je i sa trofejem koji se dodeljuje pobednici ženskog singla – Kup Suzan Lenglen. Taj teren je prvi na svetu koji je dobio sistem za podzemno navodnjavanje, kojim se kontroliše nivo vlage podloge. Na tribinama može da bude smešteno 10.068 gledalaca, i takav je slučaj od njegovog otvaranja, pa do danas.

Teren 1 – kapacitet 3.800 mesta Posle terena “Filip Šatrije” i “Suzan Lenglen” ostali u kompleksu nisu ni prići po veličini, a najveći među njima je Teren 1. On je osmišljen tako da bude potpuna suprotnost najvećim stadionima. Upravo Teren 1 je najdraži mnogim ljubiteljima tenisa zbog svoje veličine, ali i osećaja koji imate kada gledate meč na njemu. Baš zbog toga što je u pitanju manji teren bliži ste samoj akciji na terenu, a na njemu su odigrani neki legendarni mečevi na Rolan Garosu. Među njima se izdvaja trijumf Gustava Kirtena nad Tomasom Musterom u trećoj rundi 1997. godine kada je Brazilac osvojio svoju prvu od tri titule, iako ga niko nije ubrajao među favorite.